Did you know... Once they love you, they'll always love you


Konijn, cavia, chinchilla, hamster

konijn 2

Wat eten ze nu best?

Herbivoor

Hooi, hooi en nog eens hooi


Konijnen zijn planteneters

.Dit wil zeggen dat konijnen veel hooi, gras en groenvoer moeten krijgen. Hooi heeft dan ook heel veel voordelen voor uw konijntje: het zorgt voor een goede darmbeweging, slijt de tanden, het is rijk aan vitaminen; mineralen en eiwitten, ze gaan zich minder snel vervelen,... Konijnen eten dikwijls en veel, 30 tot 36 maaltijden per dag.
Hooi is bovendien rijk aan ruwe vezels en het zijn deze vezels die een goede spijsvertering bevorderen. Dit spijsverteringsproces zorgt tevens voor de aanmaak van de zogenaamde blindedarmkeutels. Dat zijn groenige, plakkerige keutels, die ’s nachts of tegen het ochtendgloren worden geproduceerd en die door het konijn rechtstreeks vanuit de anus worden opgegeten (d.i. caecotrofie). Ze bevatten levensbelangrijke “goede” bacteriën, die instaan voor de gezondheid van het konijn en voor de vorming van vitamines in de darm.
Het beste hooi is zongedroogd hooi (van de boer), sla het hooi luchtig en droog op. Laat de zak open. Voer liever niet alleen stro want stro heeft al veel voedingstoffen verloren, het is niet slecht voor het konijn (kleine beetjes mogen) maar op langer termijn kunnen er tekorten ontstaan.
Naast hooi kan je ook groenvoer geven aan je konijn. Drinkt uw konijn heel weinig dan valt dit te compenseren door groenvoer te geven zoals sla, komkommer, kool, witloof,... Pas wel op met wortels, die bevatten veel suikers.
Je kan je konijn ook fruit geven maar doe dit niet te vaak want de kans bestaat dat die het fruit veel lekkkerder vindt en daarmee zijn hooi en groenvoer laat liggen.
Vermijd het geven van brood, noten, mais, suiker evenals diepvriesgroenten en groenten die net uit de koelkast komen.
Het geven van korrels en pellets zijn overbodig in het rantsoen van veel groenvoer en hooi. Het overbodig geven van korrels of pellets kan op lange termijn klachten veroorzaken zoals overgewicht, maagdarmklachten, problemen urinewegen,...