Dogs do speak,
but only to those who know how to listen.


Jouw dier. Jouw vriend. Jouw liefde.

shutterstock 43298530

Zindelijkheidstraining.

To poo or not to poo.


Hoe krijg je uw pup snel zindelijk?

Honden zijn van nature zindelijke dieren die niet graag hun slaapplek bevuilen en hun behoefte graag op vaste plekken doen. Het is dus aan u om te bepalen waar dat moet zijn. De puppy eerst binnenshuis op kranten zindelijk maken is verwarrend, omdat het dier zo leert dat hij binnenshuis mag ontlasten. Dus best leert men de pup direct buiten zijn behoefte te doen.
Voorzie een periode van gemiddeld 2 weken om je pup zindelijk te krijgen en zorg dat je dan intensief met je hondje kan bezig zijn. Let goed op wanneer uw pup gaat plassen of zijn behoefte gaat doen en hoe u dit van te voren kunt zien aankomen. Vaak kunt u dit zien aan langdurig snuffelen of aan rondjes draaien op een zelfde plek. De pup doet zijn behoefte meestal op vaste momenten, zoals na drinken, eten, spelen of slapen. Juist op die momenten gaat u met de pup naar buiten. U brengt hem dan naar de plek waarvan u ook later wilt dat hij daar zijn behoefte doet en wacht net zolang totdat hij wat gaat doen. Als u wilt dat de pup later op commando zijn behoefte kan doen, kunt u nu een commando geven (bijvoorbeeld ‘plasje doen’). Direct hierna krijgt hij zijn beloning, heel uitbundig.
Indien ongelukjes gebeuren mag de pup liefst nooit gestraft worden. Als de pup berispt wordt door hem er met zijn neus in te duwen, raakt het dier verward, nerveus en verliest het bovendien zijn vertrouwen. Ongelukjes binnenshuis worden het best opgeruimd met een geurverdrijvend ontsmettingsmiddel dat u bij Animali kan verkrijgen, niet met javel.

shutterstock 279377048

Wat doe je beter niet?


Laat je pup niet vrij door het huis lopen. Hij zal “verdwalen” en zijn behoeftes ergens in een kamer deponeren. Laat hem niet zonder toezicht rondlopen.

Als je overdag een hele dag van huis bent, verwacht dan niet dat het zindelijk maken van een pup snel succesvol zal zijn. Wees bereid de schuld bij jezelf te zoeken en niet bij je pup als het zindelijk worden niet lukt of lang duurt. Consequentie en volharding zijn de sleutel tot succes.

Opmerking: Sommige fokkers of winkels maken het de nieuwe eigenaar extra moeilijk door de pups op een veel te kleine ruimte te houden en zelden of nooit vrij te laten rondlopen. Zo kunnen deze pups hun ontlasting niet op een “afgelegen” plek doen en worden het nestbevuilers. Deze pups hebben een grotere kans om chronisch onzindelijk te worden. Ga dit na voor je overgaat tot de aankoop van je pup. Een pup halen bij een fokker die er veel en goed mee bezig is bespaart je op vele vlak tijd en onnodige frustraties.

shutterstock 519357004

's Nachts?


Een pup heeft een kleine blaas waarover hij nog geen goede controle heeft. Hij kan niet zomaar tien uur zijn plas ophouden! Neem je pup zo laat mogelijk op de avond nog even mee naar buiten en sta ’s morgens vroeger op om hem de kans te geven zijn volle blaas te ledigen. (bv. 23-24u ’s avonds en 5-6u ‘s morgens). Als dit lukt, kan je elke dag een kwartiertje later opstaan tot het gewenste uur is bereikt. Lukt dit niet, dan heeft jouw hondje nood aan een extra uitje in de tuin ’s nachts, en kan je tijdelijk best je wekker rond 2u ’s nachts instellen.

Waar laat je je pup ’s nachts gedurende de zindelijkheidstraining slapen?
Je kan kiezen: de slaapkamer of in een aparte kamer, maar steeds in een bench of eventueel een stevige kartonnen doos waarin je zijn mandje plaatst.
Voordeel van de slaapkamer: je pup laat je weten wanneer hij moet, gezien hij zijn nest niet wil bevuilen. Ongelukjes zijn dan haast helemaal te voorkomen. Nadeel van de slaapkamer: in het begin kan de pup om zijn moeder en nestgenootjes huilen. Je kan dit wel deels voorkomen door een warme kruik in zijn nestje te leggen, of een doekje met de geur uit het ouderlijke nest bij de pup te leggen. Vaak volstaat het even iets te zeggen of even je hand in de bench te steken om de pup een veilig gevoel te geven en opnieuw te laten slapen.
Denk niet dat je met de keuze van de slaapkamer de hond nooit meer uit de kamer krijgt: je hondje wordt steeds een beetje zelfstandiger, en rond de leeftijd van 11 weken kan hij zeker met bench of mandje verplaatst worden naar een andere kamer.
Kleine hondjes hebben de neiging iets langer te doen over het zindelijk worden dan de grotere soortgenoten. Gun hen die extra tijd en kies in die gevallen voor de slaapkamer als slaapplaats, gezien je daarmee 24/24u aan het trainen bent en dus sneller vooruitgang boekt door de grotere intensiteit van training.

shutterstock 168132881

Zindelijk maar op de verkeerde plaats?


Je hondje gaat steeds in een bepaalde hoek van de living of in de gang of…
Herbegin je leerproces zoals hierboven beschreven. Om te voorkomen dat de pup of jonge hond in zijn oude gewoonte vervalt, reinig je de plek waar hij zijn ontlasting deed met een geurverdrijvend ontsmettingsmiddel dat u bij Animali kan verkrijgen, niet met javel. Plaats zijn eet- en drinkbak op die plek of zijn mandje, de hond is niet geneigd die plaatsen te bevuilen. Zijn er zelfs dan nog ongelukjes, plaats de hond dan in een bench wanneer je niet op hem kan letten.