All you need is love.
And a cat.


A meow massages the heart

shutterstock 41379514

Een katje in huis.

Hoe ga je te werk?


De kat is een ontzettend populair huisdier. Katten zijn relatief gemakkelijk te houden en kunnen voor veel mensen geschikt zijn als huisdier. Het is wel belangrijk om bij de aanschaf van een kat weloverwogen te werk te gaan. Welke kat kies je? Een kater is meegaand, een kitten kost veel tijd en een raskat is duurder. Voor rasinformatie kan u terecht in gespecialiseerde boeken, bij de kweker en natuurlijk bij ons. Sommige rassen aarden goed als binnenhuiskat, maar anderen hebben behoefte aan een tuin. Zeker indien u (half)wilde katten zou adopteren.
De aankoop van de kat is slechts een gedeelte van het budget, er zullen ook andere kosten volgen zoals voeding, diergeneeskundige zorgen, huisvesting en eventueel opvang tijdens de vakantie.
Denk er aan dat de wetgeving sinds 1 september 2014 gewijzigd is! Het is wettelijk verplicht om een kat of kitten die u wil verkopen of weggeven te laten steriliseren of castreren, en te laten chippen. De maatregel moet het aantal zwerfkatten en het aantal katten dat in een asiel wordt gestopt, indijken. Dat betekent dat eigenaars die een nestje kittens hebben, deze allemaal in orde moeten maken conform de wetgeving alvorens deze naar een nieuwe eigenaar kunnen gaan. Enkel fokkers met een erkenningsnummer kunnen een kitten afleveren dat nog niet werd gesteriliseerd/gecastreerd..
Katten die uit het buitenland komen moeten naast chip, registratie en europees paspoort, bijkomend op 3 maanden worden ingeënt tegen Rabiës. Daarbij volgt een wachttijd voor import van 21 dagen na vaccineren.

shutterstock 105056591

Hoe is de gezondheid?

Let op de kleine details.


Check steeds de algemene gezondheid van de kittens. Zijn de kittens levendig, speels en geïnteresseerd in wat er allemaal gebeurd? Is het kitten die je leuk vindt niet te mager? Magere kittens met bolle buiken hebben vaak veel wormen. Luister of je geen kittens hoort niezen en let op snotneusjes en etterende oogjes. Kijk ook of de ogen van het kitten helder staan. De gehoorgang willen we graag proper zien en de vacht mag zeker niet dof, broos of schilferig zijn. Als er kleine, zwarte korreltjes tussen de haren zitten, kan dit wijzen op de aanwezigheid van vlooien. Check het gebit van uw kitten want een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen. Wrijf over het buikje om te voelen of het kitten geen navelbreuk heeft. Een vuile achterhand of een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.
De verantwoordelijke van de erkende kwekerij is verplicht om op verzoek van de koper een gedateerd bewijs van eigendomsoverdracht te bezorgen met vermelding van de naam van de verkoper, de soort en het aantal verkochte dieren. Hij is ook verplicht om de koper een garantie te geven tegen bepaalde besmettelijke ziekten die in de eerste dagen na verkoop zouden kunnen optreden en tegen enkele erfelijke aandoeningen; hiervoor geeft hij de koper een garantiecertificaat (.PDF) dat beantwoordt aan het wettelijk model; de garantie moet de koper de keuze laten tussen de vervanging van het overleden dier en de terugbetaling ervan; de besmettelijke ziekten waarop de wettelijke garantie van toepassing is, zijn Panleukopenie, Feliene Infectieuze Peritonitis en Feliene Leukose de voorwaarden van de “garantie tegen verborgen gebreken” zoals bepaald in de artikelen 1641 en volgende van het Burgerlijk wetboek na te leven.