Dogs do speak,
but only to those who know how to listen.


Jouw dier. Jouw vriend. Jouw liefde.

dream or-nightmare

Dream or nightmare?

Bezint eer ge begint.


Ga niet overhaast te werk. Het hebben van een hond betekent een commitment voor
minstens 10 jaar, u gaat dus niet zomaar over één nacht ijs. Uw schattige oogappel zal u veel tijd en geld kosten. Maar we gaan ervan uit dat u dat al hebt meegenomen in uw overweging om er eentje te nemen. Te veel mensen laten zich bij de keuze van een hond leiden door de charmes van de puppy. Die puppy die eerst zo lief leek, zou wel eens een bron van frustraties kunnen worden in de toekomst. Goed overwegen welk hondenras perfect bij jou en je familie past, is fundamenteel. Bij een bepaald ras horen typische karaktereigenschappen. Hoe ouder de hond wordt, hoe duidelijker die karaktertrekken. Een bepaald karakter kan perfect zijn voor de ene familie, maar botsen met een andere familie. Eens het schattige van de puppy verdwenen is, moet je verder met het karakter van je hond. Dit is de grootste reden waarom mensen hun hond weg doen: ze kunnen niet meer overweg met een bepaalde karaktereigenschap. De verkeerde hond bij de verkeerde familie levert voor beiden frustraties op. De oplossing is nochtans eenvoudig: denk eerst goed na over het doel van uw huisdier. Zo zal een waakhond een heel ander karakter moeten hebben dan een gezinshond. Het heeft ook geen zin om een actief ras zoals een Border Collie of Jack Russell aan te schaffen wanneer u graag een hond heeft die de hele dag naast u op de zetel zit. Daarnaast is dit ras dan weer uitermate geschikt indien u graag met uw hond wil gaan sporten. Indien u niet goed weet welk ras te kiezen dan mag u ons hierover zeker contacteren. Betrouwbare informatie vindt u ook in de literatuur, bij mensen die eenzelfde rashond hebben of bij goede hondenfokkers. Zo merkt u wat bij u past en bovendien kan u zich al voorbereiden op eventuele gedrags-of gezondheidsproblemen die verbonden zijn met de rashond waar u uiteindelijk voor kiest. Een hond wordt meestal, letterlijk en figuurlijk, een vriend voor het leven.

Ga niet overhaast te werk. Het hebben van een hond betekent een commitment voor zo’n 10-15 jaar, u gaat dus niet zomaar over één nacht ijs. Uw schattige oogappel zal u veel geld en veel tijd kosten. Maar we gaan ervan uit dat u dat al hebt meegenomen in uw overweging om er eentje te nemen.

De volgende stap is dat u op zoek moet naar betrouwbare informatie over uw fokker. Een goede fokker heeft niets te verbergen. Hij zal

nooit een pupje meegeven onder de leeftijd van 7 weken en

zorgt ervoor dat alle pups gechipt en geregistreerd zijn, wat hij ook bij wet verplicht is.

Een goede fokker heeft vaak een wachtlijst en heeft slechts in enkele gevallen een pup van het gewenste ras onmiddellijk voor u beschikbaar. Hij geeft geen zieke pup mee of moet geen medicatie met de pup meegeven naar zijn nieuwe thuis. Het zal u zeker niet ontgaan dat de fokker zelf ook veel vragen zal stellen aan u. Dit is een teken dat het voor hem belangrijk is dat de pup goed terechtkomt.

Te veel mensen laten zich bij de keuze van een hond leiden door de charmes van de puppy. Die puppy die eerst zo lief leek, zou wel eens een bron van frustraties kunnen worden in de toekomst. Goed overwegen welk hondenras perfect bij jou en je familie past, is fundamenteel. Bij een bepaald ras horen typische karaktereigenschappen. Hoe ouder de hond wordt, hoe duidelijker die karaktertrekken. Een bepaalde karakter kan perfect zijn voor de ene familie, maar botsen met een andere familie. Eens het schattige van de puppy verdwenen is, moet je verder met het karakter van je hond. Dit is de grootste reden waarom mensen hun hond weg doen: ze kunnen niet meer overweg met een bepaalde karaktereigenschap. De verkeerde hond bij de verkeerde familie levert voor beiden frustraties op.

De oplossing is nochtans eenvoudig: denk eerst goed na over het doel van uw huisdier.

Zo zal een waakhond een heel ander karakter moeten hebben dan een gezinshond.

Het heeft ook geen zin om een actief ras zoals een border collie of jack russell aan te schaffen wanneer u graag een hond heeft die de hele dag naast u op de zetel zit. Daarnaast is dit ras dan weer uitermate geschikt indien u graag met uw hond wil gaan sporten. Indien u niet goed weet welk ras te kiezen dan mag u ons hierover zeker contacteren. Betrouwbare informatie vindt u ook in de literatuur, en uit goede bron, bij mensen die eenzelfde rashond hebben of bij goede hondenfokkers. Zo merkt u wat bij u past en bovendien kan u zich al voorbereiden op eventuele gedrags-of gezondheidsproblemen die verbonden zijn met de rashond waar u uiteindelijk voor kiest. Wilt u een hond, gebruik dan uw gezond verstand. Een hond wordt meestal, letterlijk en figuurlijk, een vriend voor het leven.Indien u graag een rashond wenst te kopen dan kan u steeds terecht bij een erkende fokker.

De Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus ( www.kmsh.be) kan u een lijst bezorgen van erkende fokkers voor het ras dat u zoekt.

De meeste rassen hebben ook een rasvereniging. Dit is een groepering van kwekers waarvan de fokhonden aan een aantal eisen moeten voldoen alvorens er een nest gefokt mag worden.

Uiteraard betekent dit niet dat een fokker die niet aangesloten is bij een vereniging per definitie een slechte fokker is. Het geeft enkel een extra zekerheid.

Rasverenigingen kan u vinden op het internet en op de site van de KMSH bij "Info Baby Dog".

Het voordeel van kopen bij een goede fokker is dat de ouderdieren aan diverse gezondheidsonderzoeken zijn onderworpen. Deze onderzoeken zijn een grote kost voor de fokkers maar zorgen ervoor dat u minder risico loopt op de aankoop van een pup met genetische afwijkingen.

Belangrijk bij aankoop bij fokker en particulier:


1. Vraag of u eens een vrijblijvend bezoekje mag brengen. Op die manier kan u de leefomstandigheden van de moeder en haar pups nagaan.


2. Vraag goed na of de kweker enkel het bepaalde ras fokt waarvoor u interesse heeft. Het kost zoveel tijd om goed voor moeder en pups te zorgen dat een fokker geen tijd heeft om een enorm groot aantal nestjes per jaar te verzorgen. Pas dus op wanneer de fokker een zeer groot rasaanbod heeft. Dit geeft meestal aanleiding tot slechte zorg voor moeder en pups.


3. Vraag steeds of u de moeder van de pups mag zien en vraag naar het karakter van de vader van de pups.


4. Let op de algemene gezondheid van de pups. Zijn de pups levendig, speels en geïnteresseerd in wat er allemaal gebeurd? Is de pup die je leuk vindt niet te mager? Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen. Luister of je geen pups hoort hoesten, let op snotneusjes en etterende oogjes. Kijk ook of de ogen van de pup helder staan en of de oogleden mooi rond de ogen aansluiten. De gehoorgang willen we graag proper zien en de vacht mag zeker niet dof, broos of schilferig zijn. Als er kleine, zwarte korreltjes tussen de haren zitten, kan dit wijzen op de aanwezigheid van vlooien. Check het gebit van uw pup want een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen. Wrijf over het buikje om te voelen of de pup geen navelbreuk heeft. Een vuile achterhand of een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.

5. Vraag bij een erkende fokker naar de gezondheidsuitslagen van de ouderdieren.


6. Vraag steeds of u het Europees paspoort van de pup mag zien voor de aankoop. Indien u onderaan BE op het paspoort ziet staan dan gaat het over een belgische puppy. Zo bent u er zeker van dat u na de aankoop niet plots met een Oost-Europees paspoort en dus met een geïmporteerde pup in de handen staat. In dit paspoort moet de identificatie van de pup staan, de vaccinatie die op 6 weken leeftijd gegeven werd en de eerste ontwormingen op 2,4,6 en 8 weken leeftijd.


7. De verantwoordelijke van de erkende kwekerij is verplicht om op verzoek van de koper een gedateerd bewijs van eigendomsoverdracht te bezorgen met vermelding van de naam van de verkoper, de soort en het aantal verkochte dieren. Hij is ook verplicht om de koper een garantie te geven tegen bepaalde besmettelijke ziekten die in de eerste dagen na verkoop zouden kunnen optreden en tegen enkele erfelijke aandoeningen; hiervoor geeft hij de koper een garantiecertificaat (.PDF) dat beantwoordt aan het wettelijk model; de garantie moet de koper de keuze laten tussen de vervanging van het overleden dier en de terugbetaling ervan; de besmettelijke ziekten waarop de wettelijke garantie van toepassing is, zijn de Ziekte van Carré, Parvovirose en Hepatitis Contagiosa Canis de voorwaarden van de “garantie tegen verborgen gebreken” zoals bepaald in de artikelen 1641 en volgende van het Burgerlijk wetboek na te leven.

8. Wonen moeder en pups in huis? Om zich goed te kunnen socialiseren zullen de pups immers veelvuldig menselijk contact nodig hebben wat moeilijk is indien de dieren permanent buiten worden gehouden. Pups die binnenshuis worden grootgebracht zijn ook al gewend aan de normale huisgeluiden zoals een stofzuiger, huilende kinderen, de telefoon,…

9. Laat de puppy binnen de 10 dagen na aankoop of adoptie controleren bij uw eigen dierenarts voor een algemene check up. Dit is belangrijk voor de garantie en voorkomt teleurstellingen achteraf. U bent niet verplicht om de dierenarts van de fokker te raadplegen. Bij ons wordt elke consultatie gestart met een volledig klinisch onderzoek. We controleren onder andere de chip, het paspoort, het gewicht, de oren, de ogen, de mond, de tanden, de lymfeklieren, de vacht en de algemene toestand. We ausculteren ook altijd het hart en de longen, en palperen het spijsverteringsstelsel, controleren de navel en de geslachtsdelen.

Indien nodig knippen we de nageltjes, maken we de oortjes proper en worden de anaalzakjes leeggedrukt. U krijgt dan ook meteen een gedegen advies omtrent alle nodige verzorging van uw pup, inclusief wormen- en vlooienbestrijding en gratis voedingsadvies voor uw pup.

10. Bij de verkoop van de pup dient ook een voorlopig identificatiecertificaat aan u meegegeven te worden en moeten de nieuwe registratiegegevens doorgegeven worden aan de belgische vereniging voor identificatie en registratie hond (BVIRH). Na enkele weken dient u dit definitief identificatiebewijs onder de vorm van klevers te hebben ontvangen en kleeft u deze in het paspoort. Indien de pup een rashond is, dient u ook het stamboomcertificaat van de pup te ontvangen. De rasstandaarden worden erkend door de ‘Fédération Cynologique Internationale’ (FCI). De enige Belgische instelling erkend door de FCI, is de Koninklijke Maatschappij Sint- Hubertus (KMSH), die streeft naar het in stand houden en verbeteren van de hondenrassen in België.

Ga niet overhaast te werk. Het hebben van een hond betekent een commitment voor zo’n 10-15 jaar, u gaat dus niet zomaar over één nacht ijs. Uw schattige oogappel zal u veel geld en veel tijd kosten. Maar we gaan ervan uit dat u dat al hebt meegenomen in uw overweging om er eentje te nemen.
De volgende stap is dat u op zoek moet naar betrouwbare informatie over uw fokker. Een goede fokker heeft niets te verbergen. Hij zal
nooit een pupje meegeven onder de leeftijd van 7 weken en
zorgt ervoor dat alle pups gechipt en geregistreerd zijn, wat hij ook bij wet verplicht is.
Een goede fokker heeft vaak een wachtlijst en heeft slechts in enkele gevallen een pup van het gewenste ras onmiddellijk voor u beschikbaar. Hij geeft geen zieke pup mee of moet geen medicatie met de pup meegeven naar zijn nieuwe thuis. Het zal u zeker niet ontgaan dat de fokker zelf ook veel vragen zal stellen aan u. Dit is een teken dat het voor hem belangrijk is dat de pup goed terechtkomt.
Te veel mensen laten zich bij de keuze van een hond leiden door de charmes van de puppy. Die puppy die eerst zo lief leek, zou wel eens een bron van frustraties kunnen worden in de toekomst. Goed overwegen welk hondenras perfect bij jou en je familie past, is fundamenteel. Bij een bepaald ras horen typische karaktereigenschappen. Hoe ouder de hond wordt, hoe duidelijker die karaktertrekken. Een bepaalde karakter kan perfect zijn voor de ene familie, maar botsen met een andere familie. Eens het schattige van de puppy verdwenen is, moet je verder met het karakter van je hond. Dit is de grootste reden waarom mensen hun hond weg doen: ze kunnen niet meer overweg met een bepaalde karaktereigenschap. De verkeerde hond bij de verkeerde familie levert voor beiden frustraties op.
De oplossing is nochtans eenvoudig: denk eerst goed na over het doel van uw huisdier.
Zo zal een waakhond een heel ander karakter moeten hebben dan een gezinshond.
Het heeft ook geen zin om een actief ras zoals een border collie of jack russell aan te schaffen wanneer u graag een hond heeft die de hele dag naast u op de zetel zit. Daarnaast is dit ras dan weer uitermate geschikt indien u graag met uw hond wil gaan sporten. Indien u niet goed weet welk ras te kiezen dan mag u ons hierover zeker contacteren. Betrouwbare informatie vindt u ook in de literatuur, en uit goede bron, bij mensen die eenzelfde rashond hebben of bij goede hondenfokkers. Zo merkt u wat bij u past en bovendien kan u zich al voorbereiden op eventuele gedrags-of gezondheidsproblemen die verbonden zijn met de rashond waar u uiteindelijk voor kiest. Wilt u een hond, gebruik dan uw gezond verstand. Een hond wordt meestal, letterlijk en figuurlijk, een vriend voor het leven.


Indien u graag een rashond wenst te kopen dan kan u steeds terecht bij een erkende fokker.
De Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus ( www.kmsh.be) kan u een lijst bezorgen van erkende fokkers voor het ras dat u zoekt.
De meeste rassen hebben ook een rasvereniging. Dit is een groepering van kwekers waarvan de fokhonden aan een aantal eisen moeten voldoen alvorens er een nest gefokt mag worden.
Uiteraard betekent dit niet dat een fokker die niet aangesloten is bij een vereniging per definitie een slechte fokker is. Het geeft enkel een extra zekerheid.
Rasverenigingen kan u vinden op het internet en op de site van de KMSH bij "Info Baby Dog".
Het voordeel van kopen bij een goede fokker is dat de ouderdieren aan diverse gezondheidsonderzoeken zijn onderworpen. Deze onderzoeken zijn een grote kost voor de fokkers maar zorgen ervoor dat u minder risico loopt op de aankoop van een pup met genetische afwijkingen.
Belangrijk bij aankoop bij fokker en particulier:

1. Vraag of u eens een vrijblijvend bezoekje mag brengen. Op die manier kan u de leefomstandigheden van de moeder en haar pups nagaan.

2. Vraag goed na of de kweker enkel het bepaalde ras fokt waarvoor u interesse heeft. Het kost zoveel tijd om goed voor moeder en pups te zorgen dat een fokker geen tijd heeft om een enorm groot aantal nestjes per jaar te verzorgen. Pas dus op wanneer de fokker een zeer groot rasaanbod heeft. Dit geeft meestal aanleiding tot slechte zorg voor moeder en pups.

3. Vraag steeds of u de moeder van de pups mag zien en vraag naar het karakter van de vader van de pups.

4. Let op de algemene gezondheid van de pups. Zijn de pups levendig, speels en geïnteresseerd in wat er allemaal gebeurd? Is de pup die je leuk vindt niet te mager? Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen. Luister of je geen pups hoort hoesten, let op snotneusjes en etterende oogjes. Kijk ook of de ogen van de pup helder staan en of de oogleden mooi rond de ogen aansluiten. De gehoorgang willen we graag proper zien en de vacht mag zeker niet dof, broos of schilferig zijn. Als er kleine, zwarte korreltjes tussen de haren zitten, kan dit wijzen op de aanwezigheid van vlooien. Check het gebit van uw pup want een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen. Wrijf over het buikje om te voelen of de pup geen navelbreuk heeft. Een vuile achterhand of een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.
5. Vraag bij een erkende fokker naar de gezondheidsuitslagen van de ouderdieren.

6. Vraag steeds of u het Europees paspoort van de pup mag zien voor de aankoop. Indien u onderaan BE op het paspoort ziet staan dan gaat het over een belgische puppy. Zo bent u er zeker van dat u na de aankoop niet plots met een Oost-Europees paspoort en dus met een geïmporteerde pup in de handen staat. In dit paspoort moet de identificatie van de pup staan, de vaccinatie die op 6 weken leeftijd gegeven werd en de eerste ontwormingen op 2,4,6 en 8 weken leeftijd.

7. De verantwoordelijke van de erkende kwekerij is verplicht om op verzoek van de koper een gedateerd bewijs van eigendomsoverdracht te bezorgen met vermelding van de naam van de verkoper, de soort en het aantal verkochte dieren. Hij is ook verplicht om de koper een garantie te geven tegen bepaalde besmettelijke ziekten die in de eerste dagen na verkoop zouden kunnen optreden en tegen enkele erfelijke aandoeningen; hiervoor geeft hij de koper een garantiecertificaat (.PDF) dat beantwoordt aan het wettelijk model; de garantie moet de koper de keuze laten tussen de vervanging van het overleden dier en de terugbetaling ervan; de besmettelijke ziekten waarop de wettelijke garantie van toepassing is, zijn de Ziekte van Carré, Parvovirose en Hepatitis Contagiosa Canis de voorwaarden van de “garantie tegen verborgen gebreken” zoals bepaald in de artikelen 1641 en volgende van het Burgerlijk wetboek na te leven.
8. Wonen moeder en pups in huis? Om zich goed te kunnen socialiseren zullen de pups immers veelvuldig menselijk contact nodig hebben wat moeilijk is indien de dieren permanent buiten worden gehouden. Pups die binnenshuis worden grootgebracht zijn ook al gewend aan de normale huisgeluiden zoals een stofzuiger, huilende kinderen, de telefoon,…
9. Laat de puppy binnen de 10 dagen na aankoop of adoptie controleren bij uw eigen dierenarts voor een algemene check up. Dit is belangrijk voor de garantie en voorkomt teleurstellingen achteraf. U bent niet verplicht om de dierenarts van de fokker te raadplegen. Bij ons wordt elke consultatie gestart met een volledig klinisch onderzoek. We controleren onder andere de chip, het paspoort, het gewicht, de oren, de ogen, de mond, de tanden, de lymfeklieren, de vacht en de algemene toestand. We ausculteren ook altijd het hart en de longen, en palperen het spijsverteringsstelsel, controleren de navel en de geslachtsdelen.
Indien nodig knippen we de nageltjes, maken we de oortjes proper en worden de anaalzakjes leeggedrukt. U krijgt dan ook meteen een gedegen advies omtrent alle nodige verzorging van uw pup, inclusief wormen- en vlooienbestrijding en gratis voedingsadvies voor uw pup.
10. Bij de verkoop van de pup dient ook een voorlopig identificatiecertificaat aan u meegegeven te worden en moeten de nieuwe registratiegegevens doorgegeven worden aan de belgische vereniging voor identificatie en registratie hond (BVIRH). Na enkele weken dient u dit definitief identificatiebewijs onder de vorm van klevers te hebben ontvangen en kleeft u deze in het paspoort. Indien de pup een rashond is, dient u ook het stamboomcertificaat van de pup te ontvangen. De rasstandaarden worden erkend door de ‘Fédération Cynologique Internationale’ (FCI). De enige Belgische instelling erkend door de FCI, is de Koninklijke Maatschappij Sint- Hubertus (KMSH), die streeft naar het in stand houden en verbeteren van de hondenrassen in België. Ga niet overhaast te werk. Het hebben van een hond betekent een commitment voor zo’n 10-15 jaar, u gaat dus niet zomaar over één nacht ijs. Uw schattige oogappel zal u veel geld en veel tijd kosten. Maar we gaan ervan uit dat u dat al hebt meegenomen in uw overweging om er eentje te nemen.
De volgende stap is dat u op zoek moet naar betrouwbare informatie over uw fokker. Een goede fokker heeft niets te verbergen. Hij zal
nooit een pupje meegeven onder de leeftijd van 7 weken en
zorgt ervoor dat alle pups gechipt en geregistreerd zijn, wat hij ook bij wet verplicht is.
Een goede fokker heeft vaak een wachtlijst en heeft slechts in enkele gevallen een pup van het gewenste ras onmiddellijk voor u beschikbaar. Hij geeft geen zieke pup mee of moet geen medicatie met de pup meegeven naar zijn nieuwe thuis. Het zal u zeker niet ontgaan dat de fokker zelf ook veel vragen zal stellen aan u. Dit is een teken dat het voor hem belangrijk is dat de pup goed terechtkomt.
Te veel mensen laten zich bij de keuze van een hond leiden door de charmes van de puppy. Die puppy die eerst zo lief leek, zou wel eens een bron van frustraties kunnen worden in de toekomst. Goed overwegen welk hondenras perfect bij jou en je familie past, is fundamenteel. Bij een bepaald ras horen typische karaktereigenschappen. Hoe ouder de hond wordt, hoe duidelijker die karaktertrekken. Een bepaalde karakter kan perfect zijn voor de ene familie, maar botsen met een andere familie. Eens het schattige van de puppy verdwenen is, moet je verder met het karakter van je hond. Dit is de grootste reden waarom mensen hun hond weg doen: ze kunnen niet meer overweg met een bepaalde karaktereigenschap. De verkeerde hond bij de verkeerde familie levert voor beiden frustraties op.
De oplossing is nochtans eenvoudig: denk eerst goed na over het doel van uw huisdier.
Zo zal een waakhond een heel ander karakter moeten hebben dan een gezinshond.
Het heeft ook geen zin om een actief ras zoals een border collie of jack russell aan te schaffen wanneer u graag een hond heeft die de hele dag naast u op de zetel zit. Daarnaast is dit ras dan weer uitermate geschikt indien u graag met uw hond wil gaan sporten. Indien u niet goed weet welk ras te kiezen dan mag u ons hierover zeker contacteren. Betrouwbare informatie vindt u ook in de literatuur, en uit goede bron, bij mensen die eenzelfde rashond hebben of bij goede hondenfokkers. Zo merkt u wat bij u past en bovendien kan u zich al voorbereiden op eventuele gedrags-of gezondheidsproblemen die verbonden zijn met de rashond waar u uiteindelijk voor kiest. Wilt u een hond, gebruik dan uw gezond verstand. Een hond wordt meestal, letterlijk en figuurlijk, een vriend voor het leven.


Indien u graag een rashond wenst te kopen dan kan u steeds terecht bij een erkende fokker.
De Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus ( www.kmsh.be) kan u een lijst bezorgen van erkende fokkers voor het ras dat u zoekt.
De meeste rassen hebben ook een rasvereniging. Dit is een groepering van kwekers waarvan de fokhonden aan een aantal eisen moeten voldoen alvorens er een nest gefokt mag worden.
Uiteraard betekent dit niet dat een fokker die niet aangesloten is bij een vereniging per definitie een slechte fokker is. Het geeft enkel een extra zekerheid.
Rasverenigingen kan u vinden op het internet en op de site van de KMSH bij "Info Baby Dog".
Het voordeel van kopen bij een goede fokker is dat de ouderdieren aan diverse gezondheidsonderzoeken zijn onderworpen. Deze onderzoeken zijn een grote kost voor de fokkers maar zorgen ervoor dat u minder risico loopt op de aankoop van een pup met genetische afwijkingen.
Belangrijk bij aankoop bij fokker en particulier:

1. Vraag of u eens een vrijblijvend bezoekje mag brengen. Op die manier kan u de leefomstandigheden van de moeder en haar pups nagaan.

2. Vraag goed na of de kweker enkel het bepaalde ras fokt waarvoor u interesse heeft. Het kost zoveel tijd om goed voor moeder en pups te zorgen dat een fokker geen tijd heeft om een enorm groot aantal nestjes per jaar te verzorgen. Pas dus op wanneer de fokker een zeer groot rasaanbod heeft. Dit geeft meestal aanleiding tot slechte zorg voor moeder en pups.

3. Vraag steeds of u de moeder van de pups mag zien en vraag naar het karakter van de vader van de pups.

4. Let op de algemene gezondheid van de pups. Zijn de pups levendig, speels en geïnteresseerd in wat er allemaal gebeurd? Is de pup die je leuk vindt niet te mager? Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen. Luister of je geen pups hoort hoesten, let op snotneusjes en etterende oogjes. Kijk ook of de ogen van de pup helder staan en of de oogleden mooi rond de ogen aansluiten. De gehoorgang willen we graag proper zien en de vacht mag zeker niet dof, broos of schilferig zijn. Als er kleine, zwarte korreltjes tussen de haren zitten, kan dit wijzen op de aanwezigheid van vlooien. Check het gebit van uw pup want een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen. Wrijf over het buikje om te voelen of de pup geen navelbreuk heeft. Een vuile achterhand of een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.
5. Vraag bij een erkende fokker naar de gezondheidsuitslagen van de ouderdieren.

6. Vraag steeds of u het Europees paspoort van de pup mag zien voor de aankoop. Indien u onderaan BE op het paspoort ziet staan dan gaat het over een belgische puppy. Zo bent u er zeker van dat u na de aankoop niet plots met een Oost-Europees paspoort en dus met een geïmporteerde pup in de handen staat. In dit paspoort moet de identificatie van de pup staan, de vaccinatie die op 6 weken leeftijd gegeven werd en de eerste ontwormingen op 2,4,6 en 8 weken leeftijd.

7. De verantwoordelijke van de erkende kwekerij is verplicht om op verzoek van de koper een gedateerd bewijs van eigendomsoverdracht te bezorgen met vermelding van de naam van de verkoper, de soort en het aantal verkochte dieren. Hij is ook verplicht om de koper een garantie te geven tegen bepaalde besmettelijke ziekten die in de eerste dagen na verkoop zouden kunnen optreden en tegen enkele erfelijke aandoeningen; hiervoor geeft hij de koper een garantiecertificaat (.PDF) dat beantwoordt aan het wettelijk model; de garantie moet de koper de keuze laten tussen de vervanging van het overleden dier en de terugbetaling ervan; de besmettelijke ziekten waarop de wettelijke garantie van toepassing is, zijn de Ziekte van Carré, Parvovirose en Hepatitis Contagiosa Canis de voorwaarden van de “garantie tegen verborgen gebreken” zoals bepaald in de artikelen 1641 en volgende van het Burgerlijk wetboek na te leven.
8. Wonen moeder en pups in huis? Om zich goed te kunnen socialiseren zullen de pups immers veelvuldig menselijk contact nodig hebben wat moeilijk is indien de dieren permanent buiten worden gehouden. Pups die binnenshuis worden grootgebracht zijn ook al gewend aan de normale huisgeluiden zoals een stofzuiger, huilende kinderen, de telefoon,…
9. Laat de puppy binnen de 10 dagen na aankoop of adoptie controleren bij uw eigen dierenarts voor een algemene check up. Dit is belangrijk voor de garantie en voorkomt teleurstellingen achteraf. U bent niet verplicht om de dierenarts van de fokker te raadplegen. Bij ons wordt elke consultatie gestart met een volledig klinisch onderzoek. We controleren onder andere de chip, het paspoort, het gewicht, de oren, de ogen, de mond, de tanden, de lymfeklieren, de vacht en de algemene toestand. We ausculteren ook altijd het hart en de longen, en palperen het spijsverteringsstelsel, controleren de navel en de geslachtsdelen.
Indien nodig knippen we de nageltjes, maken we de oortjes proper en worden de anaalzakjes leeggedrukt. U krijgt dan ook meteen een gedegen advies omtrent alle nodige verzorging van uw pup, inclusief wormen- en vlooienbestrijding en gratis voedingsadvies voor uw pup.
10. Bij de verkoop van de pup dient ook een voorlopig identificatiecertificaat aan u meegegeven te worden en moeten de nieuwe registratiegegevens doorgegeven worden aan de belgische vereniging voor identificatie en registratie hond (BVIRH). Na enkele weken dient u dit definitief identificatiebewijs onder de vorm van klevers te hebben ontvangen en kleeft u deze in het paspoort. Indien de pup een rashond is, dient u ook het stamboomcertificaat van de pup te ontvangen. De rasstandaarden worden erkend door de ‘Fédération Cynologique Internationale’ (FCI). De enige Belgische instelling erkend door de FCI, is de Koninklijke Maatschappij Sint- Hubertus (KMSH), die streeft naar het in stand houden en verbeteren van de hondenrassen in België.