you can't buy love but you can rescue it


Our prime purpose in this life is to help others

shutterstock 114288850

Bloeddrukmeting

Doppler methode

Belangrijk regelmatig te controleren


Hypertensie

Bij onze kleine huisdieren hebben we net zoals bij de mens een boven- en een onderdruk. Enkel de bovendruk is van belang bij de hond en de kat. In onze praktijk wordt de bloeddruk van uw dier gemeten volgens de Doppler methode, dit is de meest nieuwe en nauwkeurige manier van bloeddruk meten bij huisdieren. Bij dit toestel wordt er een geschikte maat manchette rond een voorpootje of de staart aangebracht en wordt er herhaaldelijk na mekaar gemeten tot de meting dezelfde blijft.

Oorzaken van te hoge bloeddruk zijn meestal de ziekten die gemiddeld genomen vaker worden gezien bij het oudere dier. We moeten hierbij denken aan nierfalen, hartfalen, suikerziekte, stress, pijn, schildklierproblemen (kat), de ziekte van Cushing (voornamelijk hond), idiopathisch… Als we weten dat een hond of kat zo’n ziekte heeft, dan is het dus verstandig om de bloeddruk te controleren. Als de bloeddruk te hoog is gedurende langere tijd dan kunnen er problemen door ontstaan. Zoals bloedingen in de ogen of achter het netvlies (met blindheid als gevolg), schade aan de nieren, schade en bloedingen in de hersenen en problemen met de hartspier.

Bij de zogenaamde senioren (grote hond boven de 8 jaar, kleine hond en kat boven de 10 jaar) kan het dus zeer zinvol zijn om eens per jaar de bloeddruk te laten meten.
Bij dieren die symptomen vertonen die zouden kunnen passen bij één van bovengenoemde aandoeningen is het meten van de bloeddruk sowieso nuttig, ongeacht de leeftijd.