Sterilisatie van je hond
Fabeltjes versus feiten
Het is een fabeltje dat het beter is om je hond eerst een keer te laten dekken en een nestje te laten krijgen. Bij één op vier van deze honden treden later melkkliertumoren op. Het enige goede antwoord is dus: zeer vroeg steriliseren.
Hoe vroeger u deze sterilisatie laat uitvoeren hoe meer medische voordelen er voor uw teefje mee te behalen zijn. U ondervindt geen last meer die een loopsheid met zich mee kan brengen. Een hormonaal actieve hond zal per jaar twee maal loops worden. Dit gaat gepaard met bloedverlies uit de vulva en vaak een onaangename geur. Na sterilisatie zullen er ook geen vervelende schijndrachten meer optreden en er kan geen ongewenste dekking plaatsvinden en dus geen ongewenste dracht. Nog belangrijker is dat er geen baarmoederontsteking meer kan optreden. Een pyometra is een levensbedreigende infectie van de baarmoeder die zeer vaak voorkomt bij oudere niet-gesteriliseerde teven, 6 tot 12 weken na de loopsheid. De baarmoeder zwelt zeer fel op en is gevuld met etter, bacteriën, afgestorven weefsel en toxines. Een spoedige sterilisatie is de enige adequate manier om het dier te kunnen genezen. Pyometra komt zeer veel voor bij oudere intacte teven. Pyometra is een aandoening waarop u zeer zeker bedacht moet zijn als u beslist uw teef niet te laten steriliseren. Volgende tekenen zouden u moeten alarmeren: verlies van eetlust, sufheid, braken, overdreven veel drinken en eventueel verlies van vies ruikend vocht uit de vulva. Wanneer u dit opmerkt, dient u zo vlug mogelijk uw dierenarts te contacteren. Deze zal bij twijfel bloed of een echografie nemen ter controle. Wanneer er geen twijfel meer mogelijk is, zal er zo spoedig mogelijk over gegaan worden tot operatie.
Andere belangrijke medische voordelen
Andere belangrijke medische voordelen van een sterilisatie zijn dat de kans op suikerziekte bij de teef afneemt, dat de hond geen schijnzwangerschap meer ontwikkelt en last but not least dat de kans op melkkliertumoren enorm afneemt. Als je uw teefje laat steriliseren vóór de eerste loopsheid dan is de kans op melkklierkanker minder dan 0,05%, dus verwaarloosbaar klein. Doet u de sterilisatie 100 dagen na de eerste dag van de loopsheid dan is de kans op melkklierkanker 8%. Wacht u tot de 3e loopsheid dan heeft uw teefje 26% kans op melkklierkanker! Hierbij moet u weten dat 1 op 2 van deze melkklierkankers kwaadaardig is bij de teef.
Is sterilisatie na de tweede loopsheid dan van geen nut meer? In tegendeel, zelfs sterilisatie van een hond met duidelijke tumoren heeft nog positieve invloed. Mammatumoren staan immers onder invloed van oestrogenen (vrouwelijke hormonen) en deze hormonen verdwijnen na sterilisatie. De tumor zal zich op die manier veel minder snel verspreiden.
Op welke leeftijd laat ik haar best steriliseren?
Ideaal gezien wordt uw teefje dus vóór de eerste loopsheid gesteriliseerd. Kleine hondenrassen worden voor het eerst loops op ongeveer 6 maanden. Bij grote hondenrassen kan de eerste loopsheid soms pas op 12 maanden of zelfs later gezien worden.
Wij raden u daarom aan om uw teefje te laten steriliseren op de leeftijd van 5-6 maanden. Bij jonge teefjes nemen we meestal enkel de eierstokken (ovariectomie) weg tenzij we abnormaliteiten aan de baarmoeder zien. Bij oudere teefjes wordt ook de baarmoeder mee weggenomen (ovariohysterectomie) wat natuurlijk een grotere buiksnede met zich meebrengt.
Teven worden beter niet gesteriliseerd op het moment dat ze loops zijn. Tijdens de loopsheid zijn de baarmoeder en eierstokken namelijk meer doorbloed en bestaat er een grote kans dat de teef na de sterilisatie schijndrachtig zal worden. We wachten daarom tot 100 dagen na de eerste dag van het bloedverlies van de loopsheid voordat we de teef steriliseren. De eierstokken en baarmoeder zijn dan in een inactief stadium en zijn minder doorbloed. De operatie kan zo vlotter verlopen.
Voordelen versus nadelen
Waar voordelen zijn, zijn helaas ook nadelen. Een veel gehoorde opmerking is dat honden dikker worden na sterilisatie. Na de ingreep komt de stofwisseling op een lager niveau te liggen. Dit betekent dat een hond na sterilisatie voeding met een lager energiegehalte (“light”voer) nodig heeft. Op deze manier kan u zelf het gewicht van uw hond onder controle houden. Deze voeding speciaal voor gesteriliseerde teven kan u bij ons verkrijgen. Overigens is het ook onjuist dat honden slomer worden van sterilisatie. Niet de sterilisatie maar juist overgewicht door onjuiste voeding en te weinig beweging kan traagheid veroorzaken.
Sommige rassen hebben een verhoogde kans op urine incontinentie, SMI (sphincter mechanisme incontinentie) genoemd. Met name de Boxer, Dobermann, Old English Sheepdog, Weimaraner, Bouvier, Ierse Setter en de Dwergpoedel zijn meer gevoelig. Moest dit voorkomen, is dit medicamenteus te behandelen. Soms zien we inderdaad dat de vacht kan veranderen. Dit komt vooral voor bij langharige honden waar de vacht iets dikker en stroever wordt. Maar deze nadelen wegen in de verste verte niet op tegen de voordelen voor de gezondheid van uw dier.
De prikpil is ook mogelijk bij de hond maar zeer ongezond! Wanneer een hond regelmatig de prikpil gekregen heeft zal ze op latere leeftijd vrijwel zeker baarmoederontsteking en/ of melkkliertumoren krijgen. Hier geldt ook dat 1 op 2 dan deze melkklierkankers kwaadaardig zijn. Ook suikerziekte komt zeer vaak voor bij gebruik van de prikpil.