All you need is love.
And a cat.


A meow massages the heart

shutterstock 512880697

De sterilisatie van uw kattin


Een kattin moet absoluut niet eerst een nestje gehad hebben vooraleer ze mag worden gesteriliseerd. Dit heeft helemaal geen voordelen, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt.
Een kattin is vruchtbaar vanaf 6 maanden is en krijgt per jaar gemiddeld 2 à 3 nestjes, elk van ongeveer 4 jongen. Na enkele jaren zal uw ene niet-gesteriliseerde kattin dus een echte kattenplaag veroorzaakt hebben. Daarom is het best uw kattin te steriliseren.
Dit kan vanaf 5 à 6 maanden ouderdom. In tegenstelling tot bij de hond zijn er geen nadelen aan het steriliseren verbonden. Urine-incontinentie wordt bij de poes niet gezien. Zelfs indien uw kattin nooit buiten komt, is sterilisatie de beste oplossing. Een kat krijgt immers pas een eisprong bij de dekking. Dit houdt in dat een kat die nooit gedekt kan worden voortdurend krols wordt. Een krolse kattin kan zeer lastig zijn, probeert te ontsnappen, miauwt heel veel (kan u hele nachten wakker houden) en plast soms in huis. Na enkele dagen gaat dit over maar doordat er geen eisprong heeft plaats gevonden wordt de kat na enkele dagen of weken opnieuw krols. Deze cyclus blijft zich herhalen tot de kat gedekt wordt of tot de kattentijd gedaan is (deze loopt van ongeveer februari tot september). Deze situatie is zeer ongezond voor de kat en voor uw zenuwen.

shutterstock 556428241

Vermijd de kattenpil


Er bestaat zoiets als de pil voor katten die je wekelijks, ofwel om de 2 weken moet geven. Een kat die een tijdje de pil neemt moet echter op latere leeftijd steeds gesteriliseerd worden omdat de pil bij de kat zeer veel problemen geeft zoals agressieve melkklierkanker en/of baarmoederontsteking. Deze problemen kunnen zelfs al optreden bij katten die een paar maanden de pil krijgen. De pil is ook zeer onbetrouwbaar. Als de kat 1 maal een pil uitbraakt kan ze al drachtig raken.


Wij raden aan uw kattin vóór de operatie te laten vasten. Dit houdt in dat zij 12u niet mag eten en 8u niet mag drinken. De reden voor het vasten is dat zij door de verdoving zou kunnen braken en het braaksel zou kunnen inademen wat mogelijks tot een fatale aspiratiepneumonie zou kunnen leiden.
Uw kattin krijgt na een grondig klinisch onderzoek een slaapmiddel ingespoten waardoor zij rustiger wordt en na een kwartiertje in slaap zal vallen. Op dat moment leggen we in de poot een katheter en infuus aan. Vervolgens dienen we een antibioticum en een pijnstiller toe en wordt haar buik geschoren. Dit is meestal het ogenblik waarop u zal doorgaan. Na het scheren en veelvuldig ontsmetten van de onderbuik, zal er een slaapmiddel rechtstreeks in de ader ingespoten worden en kan de eigenlijke operatie beginnen.
Indien de kat krols is op het moment van de operatie, dan stelt dit geen enkel probleem. Tijdens de chirurgie wordt er een kleine snede in de huid en de buikwand gemaakt waarna de eierstokken en, indien nodig, ook de baarmoeder verwijderd worden. Als de baarmoeder mee wordt weggenomen, zal de snede natuurlijk groter zijn. De huid wordt mooi intradermaal gesloten en er zal slechts één klein draadje zichtbaar zijn. De meeste dieren laten hun operatieplaats met rust maar heel soms kunnen dieren het niet laten van zich daar te gaan likken. Voor deze dieren hebben
we een body op maat, een halskraag of indien nodig een kap.