you can't buy love but you can rescue it


Our prime purpose in this life is to help others

targa rx-heup

Radiologie

Geeft antwoorden op vragen

Pijnloos en snel


Over medische beeldvorming

Bij een radiologisch onderzoek worden er met behulp van röntgenstralen de weefsels en organen van het lichaam zichtbaar gemaakt. Met een röntgenonderzoek kunnen we vaststellen of een lichaamsdeel of orgaan ziek of gezond is. Zowel gewone foto’s als opnames met contraststof voor het onderzoek van blaas, nieren, ruggenmerg, slokdarm en maag behoren tot de mogelijkheden.
Met onze directe radiografie komt er na één druk op de knop het genomen beeld onmiddellijk op het scherm. Door het gebruik van directe radiografie is er een verminderd stralingsgevaar en zijn de digitale beelden van zeer hoge kwaliteit. De beelden kunnen, indien gewenst, naar uw emailadres gestuurd worden of worden u op een cd-rom meegegeven. Het overgrote deel van de röntgenfoto's kunnen genomen worden zonder verdoving, zodat u hier gewoon even kan wachten. Bij moeilijke patiënten, bepaalde opnamen zoals heupfoto's of bij pijnlijke aandoeningen, moeten sommige dieren een lichte verdoving krijgen. Na het nemen van de opnamen, krijgen ze meteen een middel toegediend waar ze weer wakker van worden zodat ze snel naar huis kunnen.
Een radiografie kan ons helpen antwoorden te geven op de vragen: Wat is die dikte in de buik die de dierenarts heeft gevoeld? Hoest uw hond omdat hij een longontsteking heeft? Is die tumor uitgezaaid? Waarom komt die blaasontsteking steeds maar weer terug, is de blaas soms afwijkend? Zijn de achterpoten van uw hond verlamd vanwege een hernia?

Er wordt meer informatie verkregen over de beenderen en gewrichten: een breuk of barst in het bot, een bottumor, erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie, misvormde gewrichten door arthrose of artritis, een gescheurde kruisband van het kniegewricht, ...
Veel problemen worden zo opgespoord en kunnen dan ook correct behandeld worden.

Een radiografie is ook belangrijk om afwijkingen van de zachte weefels te onderzoeken: problemen van de luchtwegen (tracheacollaps, longontsteking, longfibrose, astma, oedeem, ...) en het hart (hartvergroting) kunnen zo in beeld gebracht worden. In de buikholte worden de organen in beeld gebracht. Soms is er een speciale contraststudie nodig van het maagdarmkanaal, de urinewegen of gewricht-en peesschedes.