Dogs do speak,
but only to those who know how to listen.


Jouw dier. Jouw vriend. Jouw liefde.

ik ga-op-reis-en-ik-neem-mee

Ik ga op reis en ik neem mee...


Bij de voorbereiding van een spannende of lekker luie vakantie hoort ook het zoeken naar een geschikte oplossing voor de huisdieren van het gezin: gaan ze mee of blijven ze thuis? Beide hebben hun voor- en nadelen en de beste oplossing is vaak ook afhankelijk van het dier. Eén motto moet centraal staan: vakantie hoort ook leuk te zijn voor het dier..

Huisdieren meenemen op vakantie kan zowel een fantastische ervaring zijn als een enorme belasting. Een dier meenemen mag geen lichtvaardige beslissing zijn. Het is in elk geval belangrijk vooraf te informeren op het vakantieadres of huisdieren welkom zijn en welke regels van toepassing zijn in het land van bestemming. Verder worden best de reisduur, de reiswijze, het klimaat van de bestemming en de conditie van het dier in overweging genomen. Sommige huisdieren verdragen bijvoorbeeld geen autoreizen of te hoge temperaturen. Andere zijn erg aan het huis gehecht en doe je geen plezier met een uitstap naar het buitenland.

Voor de thuisblijvende dieren zijn er tal van mogelijkheden: het dier kan op logement bij buren, vrienden of familie, er kan een housesitter ingeschakeld worden, iemand kan regelmatig op bezoek komen om de dieren te verzorgen, er zijn mensen die dieren in huis opvangen mits een kleine vergoeding en natuurlijk kan het dier ook in een pension geplaatst worden. Wij willen u met plezier helpen bij het maken van de beste keuze en kunnen u waardevol advies verschaffen, zowel voor de thuisblijvers als voor de vakantiegangers.

vooraleer je-vertrekt

Vooraleer je vertrekt hou je dus best rekening met enkele praktische zaken


Bij reizen naar het buitenland vereist de wetgeving dat je huisdier geregistreerd en geïndentificeerd is dmv een microchip die door de dierenarts onderhuids wordt aangebracht, gevaccineerd is tegen Rabiës en dat je in het bezit bent van een Europees dierenpaspoort. De regels verschillen van land tot land. De voorbereidingsperiode kan oplopen tot 7 maand. Daarom is het steeds verstandig om contact op te nemen met de Ambassade van het land waar je naar op reis wil om te weten wat hun wetgeving vereist omtrent reizen met een huisdier.
Het vaccin tegen de razernij (Rabiës) mag pas voor de eerste maal gegeven worden op de leeftijd van 12 weken aan een dier die al een chip en paspoort heeft. Nadien is er een wachttijd van 21 dagen vooraleer het vaccin geldig is. Wie zijn dier dat jonger is dan 3 maand wil meenemen, dient eerst te informeren bij het land van bestemming of dit land dit toelaat.

Reizen naar België vanuit een land dat geen lid is van de EG :
De dieren dienen vergezeld te zijn van een individueel certificaat waarvan het model op Europees niveau werd vastgelegd. De gezondheidsvoorwaarden verschillen naargelang het land van herkomst.
Voor België is enkel een vaccinatie tegen Rabiës en geen bloedonderzoek vereist voor landen die voorkomen op de Europese lijst. Voor de andere landen is tevens een bloedtest vereist die dient te worden uitgevoerd 30 dagen na de vaccinatie en 3 maanden voor de aankomst in ons land. Deze bloedtest moet uitgevoerd zijn in een daartoe erkend labo. Dit certificaat blijft 4 maanden geldig te rekenen vanaf de datum van ondertekening van het certificaat door de bevoegde dierenarts. Het resultaat van deze bloedtest blijft het ganse leven van het dier geldig, op voorwaarde dat de vaccinatie tegen hondsdolheid regelmatig en binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie wordt uitgevoerd.
Documenten niet in orde?
Als de papieren van uw huisdier niet in orde zijn, kan het dier in bewarend beslag worden genomen. Gevolgen kunnen zijn dat het dier in quarantaine wordt geplaatst totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften of dat het dier wordt teruggezonden naar het land van herkomst.
Als quarantaine of terugzenden geen opties zijn, kan in het uiterste geval euthanasie op het dier worden toegepast. Alle extra kosten zijn ten laste van de eigenaar van het dier.

reis ziekten-vermijden

Ziekten vermijden

Hoe bescherm je uw hond?


Er worden ook best enige voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat uw huisdier op vakantie een ziekte of parasieten oploopt, die levensbedreigend kunnen zijn, soms zelfs pas na vele maanden. Daarom raden wij aan om uw hond bij reizen naar warme landen (bv Italië, Spanje, Frankrijk,…) te beschermen tegen Babesiose, Leishmaniose en Dirofilariose (de hartworm). Deze ziektes worden door teken, zandvliegen of muggen overgedragen. Wij zullen uw huisdier de gepaste bescherming toedienen. Ook in het kader om uw hond te beschermen tegen hartworm, raden we aan uw hond te ontwormen met Milbemax bij thuiskomst en 1 maand later nog eens.

Op reis met meer dan 5 dieren
Wanneer je meer dan 5 dieren meeneemt op vakantie moet je nog wat extra regels naleven. Deze reis wordt aanzien als een commercieel transport. Dit wil zeggen dat je dieren een klinisch onderzoek moeten ondergaan voor vertrek (dit wordt ook in het paspoort aangeduid) en dat ze vergezeld moeten zijn door een bijkomend certificaat dat door de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) wordt uitgereikt.