Dogs do speak,
but only to those who know how to listen.


Jouw dier. Jouw vriend. Jouw liefde.

shutterstock 584236459

U hebt een afspraak voor de sterilisatie.

Hoe verloopt nu de ingreep?

Wij raden aan uw hond vóór de operatie te laten vasten. Dit houdt in dat zij 12u niet mag eten en 8u niet mag drinken. De reden voor het vasten is dat zij door de verdoving zou kunnen braken en het braaksel zou kunnen inademen wat mogelijks tot een fatale aspiratiepneumonie zou kunnen leiden.
Uw hond krijgt na een grondig klinisch onderzoek, een licht slaapmiddel ingespoten waardoor zij rustiger wordt en na een klein kwartiertje zal gaan liggen. Op dat moment leggen we in de poot een katheter en infuus aan. Vervolgens dienen we een antibioticum en een pijnstiller toe en wordt haar buik geschoren. Dit is meestal het ogenblik waarop u zal doorgaan. Als al het voorbereidend werk gedaan is, zal er een slaapmiddel rechtstreeks in de ader ingespoten worden. De hond valt dan na enkele seconden in een diepe slaap. Omdat het slaapmiddel maar zeer kort werkt, wordt uw hond onmiddellijk geïntubeerd en zal de narcose verder onderhouden worden met gasanesthesie, namelijk met isoflurane. Dit is een zeer veilige manier omdat alle producten zeer kortwerkend zijn en de hond kan dus op elk moment, indien het nodig zou zijn, snel terug wakker worden. Ook voor oudere honden, honden met epilepsie of windhonden is dit de meest veilige methode.
Bij ons liggen alle dieren tijdens elke anesthesie aan bewakingstoestellen. Deze meten de hartslag, de ademhaling en het percentage zuurstof in het bloed. Zo kunnen we onmiddellijk ingrijpen wanneer uw hond in moeilijkheden zou komen.
Tijdens de chirurgie wordt er een kleine snede in de huid en de buikwand gemaakt waarna de eierstokken en, indien nodig, ook de baarmoeder verwijderd worden. Als de baarmoeder mee wordt weggenomen, zal de snede natuurlijk groter zijn. De huid wordt mooi intradermaal gesloten en er zal slechts één klein draadje zichtbaar zijn. De meeste dieren laten hun operatieplaats met rust maar heel soms kunnen dieren het niet laten van zich daar te gaan likken. Voor deze dieren hebben we een body op maat, een halskraag of indien nodig een kap.
Na de chirurgie houden we uw hond bij ons tot zij volledig wakker is en terug goed kan stappen. Dit kan soms enkele uren duren en verklaart dus ook waarom wij de meeste operaties in de voormiddag en de vroege namiddag plannen.