you can't buy love but you can rescue it


Our prime purpose in this life is to help others

shutterstock 671312824

Chirurgie

Welke operaties worden er bij Animali gedaan?


In onze operatiezaal worden niet alleen courante operaties zoals een kastratie en sterilisatie uitgevoerd, maar ook complexe weke delen chirurgie zoals het herstellen van een maagkanteling, perineale hernia, het verwijderen van blaasstenen, het opereren van darmobstructies, het verwijderen van tumoren, het hechten van wonden, correctie van het zachte gehemelte, neusvleugelcorrectie, maag- en darmchirurgie, verwijderen van anaalklieren, oorchirurgie, oog- en ooglidchirurgie, urethrostomie, penisamputatie, ....

Met de nieuwste apparatuur kunnen we een waaier van operaties uitvoeren, dit wordt gedaan door collega orthopedisten Kathelijn Vermote en John Smets. Onder andere: herstel van voorste kruisband ruptuur door middel van verschillende technieken (TTA, lateraal kunst ligament, fiber wire), herstel van botbreuken door middel van platen, schroeven, pinnen of externe fixatie en herstel van heupluxatie. Maar ook alle meer gecompliceerde chirurgiën kunnen bij Animali uitgevoerd worden.

shutterstock 512880697

Hoe verloopt de ingreep?


Wij raden aan uw dier vóór de operatie te laten vasten. Dit houdt in dat zij 12u niet mag eten en 8u niet mag drinken. De reden voor het vasten is dat zij door de verdoving zou kunnen braken en het braaksel zou kunnen inademen wat mogelijks tot een fatale aspiratiepneumonie zou kunnen leiden.
Uw dier krijgt na een grondig klinisch onderzoek, een licht slaapmiddel ingespoten waardoor zij rustiger wordt en na een klein kwartiertje zal gaan liggen. Op dat moment leggen we in de poot een katheter en infuus aan. Vervolgens dienen we een antibioticum en een pijnstiller toe en wordt haar buik geschoren. Dit is meestal het ogenblik waarop u zal doorgaan. Als al het voorbereidend werk gedaan is, zal er een slaapmiddel rechtstreeks in de ader ingespoten worden. Het dier valt dan na enkele seconden in een diepe slaap. Omdat het slaapmiddel maar zeer kort werkt, wordt uw dier onmiddellijk geïntubeerd en zal de narcose verder onderhouden worden met gasanesthesie, namelijk met isoflurane. Dit is een zeer veilige manier omdat alle producten zeer kortwerkend zijn en het dier kan dus op elk moment, indien het nodig zou zijn, snel terug wakker worden. Ook voor oudere dieren, dieren met epilepsie of windhonden is dit de meest veilige methode.
Bij ons liggen alle dieren tijdens elke anesthesie aan bewakingstoestellen. Deze meten de hartslag, de ademhaling en het percentage zuurstof in het bloed. Zo kunnen we onmiddellijk ingrijpen wanneer uw dier in moeilijkheden zou komen.
De meeste dieren laten hun operatieplaats met rust maar heel soms kunnen dieren het niet laten van zich daar te gaan likken. Voor deze dieren hebben we een body op maat, een halskraag of indien nodig een kap.
Na de chirurgie houden we uw dier bij ons tot zij volledig wakker is en terug goed kan stappen. Dit kan soms enkele uren duren en verklaart dus ook waarom wij de meeste operaties in de voormiddag en de vroege namiddag plannen.