De castratie van de kater.
Bescherm hem tegen zichzelf.
Castratie van een kater kan vanaf 5 à 6 maanden ouderdom. Een niet-gecastreerde kater is zeer moeilijk binnenshuis te houden. Hoe ouder hij wordt, hoe ruimer zijn territorium wordt. Dit betekent ook dat hij ver van huis weg is en de kans dat hij een nacht niet naar huis komt groter wordt. Katers zullen na castratie ook minder vechten met andere katten. Het "macho" gedrag van katers leidt wel eens tot vechtpartijen met andere katers, met als gevolg bijt- en krabwonden die vaak geïnfecteerd raken en zelfs tot abcessen leiden.
Eenmaal de kater volwassen is, gaat hij sproeien tegen deuren en meubels om zijn territorium af te bakenen. Castratie is hier een oplossing voor. Wel gebeurt dit best zo vroeg mogelijk want een kater die al een tijdje sproeit, blijft dit soms verder doen, ook na castratie. Het enige wat dan na castratie verbetert is dat de geur van de urine minder scherp is.
Wij raden aan uw kater vóór de operatie te laten vasten. Dit houdt in dat hij 12u niet mag eten en 8u niet mag drinken. De reden voor het vasten is dat hij door de verdoving zou kunnen braken en het braaksel zou kunnen inademen wat tot een fatale aspiratiepneumonie zou kunnen leiden.
Uw kater krijgt na een grondig klinisch onderzoek een slaapmiddel ingespoten waardoor hij rustiger wordt en na een kwartiertje in slaap zal vallen. Vervolgens wordt een injectie met antibioticum en één met een pijnstiller toegediend. Na het scheren en veelvuldig ontsmetten van de balzak kan de eigenlijke operatie beginnen.
Via een kleine snede in de balzak worden de testikels verwijderd. De operatiewonde wordt opengelaten, waardoor minder zwelling van de balzak optreedt.