Dogs do speak,
but only to those who know how to listen.


Jouw dier. Jouw vriend. Jouw liefde.

shutterstock 151040450

Castratie bij de reu.

De voor-en nadelen op een rijtje.


Een castratie van de reu kan gebeuren na de leeftijd van 6 maanden. De castratie van de reu is geen 'standaard' uitgevoerde operatie zoals bij de kater. Honden worden bij ons gecastreerd indien hiervoor een medische reden of een gedragsreden is. Medische redenen kunnen onder andere cryptorchidie (niet ingedaalde testikel), prostaatproblemen, tumoren van de testikel of tumoren aan de anus zijn. Ook oncontroleerbare voorhuidontsteking kan een reden zijn om de reu te castreren.

Voorbeelden van gedragsproblemen die eventueel door castratie aangepakt kunnen worden zijn agressie (let op niet bij angstagressie!), hypersexueel gedrag zoals het op benen of andere voorwerpen 'rijden' van de reu of het voortdurend ontsnappen of ongecontroleerd worden wanneer hij een loops teefje ruikt. Belangrijk hierbij is dat hoe langer het gedragsprobleem al aanwezig is, hoe kleiner de kans is dat het opgelost raakt door de hond te castreren. Bovendien kan er geen garantie gegeven worden dat de gedragsproblemen oplossen door castratie. Daarom adviseren wij soms castratie samen met een training met onze gedragstrainer Werner Spapens. In deze gevallen wordt er ook steeds met u overlegd of we de reu eerst chemisch zullen castreren en dan te kijken of dit een positief effect geeft op het ongewenste gedrag. Hierbij wordt er een product (of implantaat) ingespoten waardoor de productie van testosteron in de testikels tijdelijk wordt stilgelegd (variërend van 3 maanden tot 1 jaar lang). Zodra de chemische castratie is uitgewerkt, wordt de reu weer gewoon vruchtbaar. Indien de gedragsproblemen na chemische castratie niet verbeteren heeft een operatieve castratie op dit niveau meestal ook geen zin.

Er kan uiteraard ook voor castratie gekozen worden om ongewenste nestjes te voorkomen indien een niet-gecastreerde reu samenleeft met een niet-gesteriliseerde teef. In dit laatste geval verdient het echter de voorkeur om de teef te laten steriliseren (in plaats van de reu te laten castreren) omdat het steriliseren van de teef wèl veel medische voordelen oplevert.

Nadelen van een castratie: Een veel gehoorde opmerking is dat honden altijd dikker worden na castratie. Na de ingreep komt de stofwisseling op een lager niveau te liggen. Dit betekent dat een hond na castratie gewoonweg voeding met een lager energiegehalte (“light”voer) nodig heeft. Op deze manier kan u zelf het gewicht van uw hond onder controle houden. Deze voeding speciaal voor gecastreerde reuen kan u bij ons verkrijgen. Er wordt vermeld dat een gecastreerde hond 2 tot 4 keer meer kans heeft op het ontwikkelen van prostaatkanker dan een niet gecastreerde hond. Een niet gecastreerde hond heeft een kans van 0,2 tot 0,6% op prostaatkanker.
Na de castratie kan ook de vacht van de reu veranderen (deze wordt pluiziger, krulliger). Dit is vooral een risico bij langharige rassen.

Een castratie van de reu kan gebeuren na de leeftijd van 6 maanden. De castratie van de reu is geen 'standaard' uitgevoerde operatie zoals bij de kater. Honden worden bij ons gecastreerd indien hiervoor een medische reden of een gedragsreden is.


Medische redenen kunnen onder andere cryptorchidie (niet ingedaalde testikel), prostaatproblemen, tumoren van de testikel of tumoren aan de anus zijn. Ook oncontroleerbare voorhuidontsteking kan een reden zijn om de reu te castreren.


Voorbeelden van gedragsproblemen die eventueel door castratie aangepakt kunnen worden zijn agressie, hypersexueel gedrag zoals het op benen of andere voorwerpen 'rijden' van de reu of het voortdurend ontsnappen of ongecontroleerd worden wanneer hij een loops teefje ruikt. Belangrijk hierbij is dat hoe langer het gedragsprobleem al aanwezig is, hoe kleiner de kans is dat het opgelost raakt door de hond te castreren. Bovendien kan er geen garantie gegeven worden dat de gedragsproblemen oplossen door castratie. Daarom adviseren wij soms castratie samen met een training met onze gedragstrainer. In deze gevallen wordt er ook steeds met u overlegd of we de reu eerst chemisch zullen castreren en dan te kijken of dit een positief effect geeft op het ongewenste gedrag. Hierbij wordt er een product (of implantaat) ingespoten waardoor de productie van testosteron in de testikels tijdelijk wordt stilgelegd (variërend van 3 maanden tot 1 jaar lang). Zodra de chemische castratie is uitgewerkt, wordt de reu weer gewoon vruchtbaar. Indien de gedragsproblemen na chemische castratie niet verbeteren heeft een operatieve castratie op dit niveau meestal ook geen zin.


Er kan uiteraard ook voor castratie gekozen worden om ongewenste nestjes te voorkomen indien een niet-gecastreerde reu samenleeft met een niet-gesteriliseerde teef. In dit laatste geval verdient het echter de voorkeur om de teef te laten steriliseren (in plaats van de reu te laten castreren) omdat het steriliseren van de teef wèl veel medische voordelen oplevert.


Nadelen van een castratie


Een veel gehoorde opmerking is dat honden altijd dikker worden na castratie. Na de ingreep komt de stofwisseling op een lager niveau te liggen. Dit betekent dat een hond na castratie gewoonweg voeding met een lager energiegehalte (“light”voer) nodig heeft. Op deze manier kan u zelf het gewicht van uw hond onder controle houden. Deze voeding speciaal voor gecastreerde reuen kan u bij ons verkrijgen. Er wordt vermeld dat een gecastreerde hond 2 tot 4 keer meer kans heeft op het ontwikkelen van prostaatkanker dan een niet gecastreerde hond. Een niet gecastreerde hond heeft een kans van 0,2 tot 0,6% op prostaatkanker.

Na de castratie kan ook de vacht van de reu veranderen (deze wordt pluiziger, krulliger). Dit is vooral een risico bij langharige rassen.Cryptorchidie


Normaal gezien dalen de testikels voor de geboorte in via het lieskanaal tot in de balzak. Bij sommige honden gebeurt het op wat latere leeftijd maar als de testikels op 6 maanden nog steeds niet ingedaald zijn, zal dit ook niet meer gebeuren. We spreken dan van cryptorchidie (of binnenbal). Dit kan het geval zijn voor 1 testikel of voor beide testikels. Het voorkomen van cryptorchidie heeft een genetische oorzaak en is erfelijk. Daarom wordt er sterk afgeraden om met een cryptorche reu te fokken! Een testikel die in de buik (of in het lieskanaal) zit kan geen normaal sperma produceren omdat de temperatuur in de buik en lieskanaal te hoog is. Een hond met 2 cryptorche testikels zal daarom vrijwel zeker onvruchtbaar zijn.

Het is aangeraden om een cryptorche testikel te laten verwijderen omdat de kans op een testikeltumor 13,6 keer groter is voor een cryptorche testikel dan voor een testikel die wel afgedaald is. Een cryptorche testikel ligt vrij los in de buik en loopt daardoor ook het risico dat hij afgesnoerd raakt van de bloedtoevoer (testikeltorsie).

cryptorchidie

Cryptorchidie.

Niet ingedaalde teelbal(len).Normaal gezien dalen de testikels voor de geboorte in via het lieskanaal tot in de balzak. Bij sommige honden gebeurt het op wat latere leeftijd maar als de testikels op 6 maanden nog steeds niet ingedaald zijn, zal dit ook niet meer gebeuren. We spreken dan van cryptorchidie (of binnenbal). Dit kan het geval zijn voor 1 testikel of voor beide testikels. Het voorkomen van cryptorchidie heeft een genetische oorzaak en is erfelijk. Daarom wordt er sterk afgeraden om met een cryptorche reu te fokken! Een testikel die in de buik (of in het lieskanaal) zit kan geen normaal sperma produceren omdat de temperatuur in de buik en lieskanaal te hoog is. Een hond met 2 cryptorche testikels zal daarom vrijwel zeker onvruchtbaar zijn.
Het is aangeraden om een cryptorche testikel te laten verwijderen omdat de kans op een testikeltumor 13,6 keer groter is voor een cryptorche testikel dan voor een testikel die wel afgedaald is. Een cryptorche testikel ligt vrij los in de buik en loopt daardoor ook het risico dat hij afgesnoerd raakt van de bloedtoevoer (testikeltorsie).