you can't buy love but you can rescue it


Our prime purpose in this life is to help others

euthanasie 2

Euthanasie

U wilt uw huisdier niet laten lijden

Het afscheid is definitief, maar de herinnering is onuitwisbaar


Ondanks alle goede zorgen, komt er spijtig genoeg het moeilijke moment waarop u afscheid moet nemen van uw trouwe viervoeter. Veel mensen hopen dat hun hond, kat of knaagdier op late leeftijd rustig zal uitdoven, op zijn eigen plekje in slaap zal vallen en niet meer wakker wordt. Vaak loopt het helaas anders. U wilt geen afscheid nemen, maar u wilt uw huisdier ook niet laten lijden. Hoe bepaalt u het moment van inslapen? Niet te vroeg, niet te laat. U twijfelt of u voelt uzelf mogelijk schuldig. Dat is helemaal niet vreemd. De emotie van het verdriet maakt de keuze er niet makkelijker op. Als dierenarts zijn wij er om u ook met die vragen en beslissing te helpen.

De dierenarts beseft heel goed wat uw huisdier voor u betekent en euthanaseert alleen als zijzelf en u er achter staan. Indien u en de dierenarts samen beslist hebben dat inslapen de juiste keuze is, staat u helaas nog voor een aantal moeilijke keuzes. Wij adviseren u vóór het bezoek al na te denken over uw wensen. Wil ik bij het inslapen blijven? Blijven de kinderen erbij tot het einde? Kies ik voor individuele crematie, begraven of gezamelijke crematie?

euthanasie 3

Losing a pet is like losing a family member

Hoe verloopt een euthanasie?


De dierenarts stelt uw huisdier op zijn of haar gemak en geeft een klein, kort pijnloos prikje in de bilspier. Na een 5-10 minuten zal uw huisdier rustig gaan liggen en zich heel ontspannen voelen. Op dat ogenblik plaatsen we de katheter zodat dit geen stress geeft aan de patiënt . Via de katheter worden dan de laatste injecties toegediend. Het inslapen zelf verloopt snel en volledig pijnloos. Uw huisdier wordt dit niet gewaar. De dieren hun oogjes blijven open tot op het einde, sommigen urineren of ontlasten nadat ze ingeslapen zijn, anderen maken nog een laaste ademzucht. Er zijn mensen die verkiezen om na de eerste prik, als hun dier rustig slaapt, door te gaan, anderen blijven tot het laatste moment. Ieders keuze wordt gerespecteerd.

Verdrietig zijn om het verlies van uw huisdier is heel natuurlijk. Huilen tijdens de euthanasie is perfect normaal. Onze dierenartsen begrijpen dat en vinden dit niet vreemd. Voelt u uzelf daarom niet ongemakkelijk. U hoeft zich er niet voor te schamen. Het gaat om u en uw dier. Sommige mensen treuren in stilte, anderen zoeken steun bij vrienden of familie. Uw huisdier nam in uw leven een bijzondere plaats in. Trouwere maatjes bestaan niet.