Did you know... Once they love you, they'll always love you


Konijn, cavia, chinchilla, hamster

konijn 4

Castratie en sterilisatie

Voor-en nadelen


Bij konijnen wordt er vooral gecastreerd en gesteriliseerd om het konijn onvruchtbaar te maken. Zo kunnen mannetjes of vrouwtjes bij elkaar worden gehouden zonder nakomelingen te krijgen of agressief gedrag te vertonen naar elkaar.
Sterliseren van het vrouwtje is ook beter voor de gezondheid. Zo heeft uw konijntje geen kans meer op baarmoederontstekingen, baarmoederkanker en melkkliertumoren. Ook zal je konijn geen schijnzwangerschappen meer vertonen en neemt agressief gedrag sterk af na de operatie.
Bij mannetjes wordt er behalve om de voortplating te beperken ook nog gecastreerd om op latere leeftijd hormonaal en agressief gedrag te beperken. Niet gecastreerde mannetjes sproeien vaak urine om hun territorium af te bakenen en dit komt veel minder voor na castratie. Ook het risico om op latere leeftijd teelbalkanker te ontwikkelen verdwijnt na de operatie.
Sterilisatie en castratie is een operatie die onder narcose verloopt. Zoals aan elke operatie en narcose zit hier steeds een klein risico aan verbonden. De ingreep is onomkeerbaar, na sterilisatie kan het konijntje dus geen nestje meer krijgen. Zowel mannetjes als vrouwtjes worden best gecastreerd en gesteriliseerd op een leeftijd van 6 maanden.