you can't buy love but you can rescue it


Our prime purpose in this life is to help others

shutterstock 195204056

Bloedtransfusie

Bij honden

Spoed


Wanneer krijgt uw hond een bloedtransfusie?

Af en toe hebben we een hond die zo erg ziek is dat hij nood heeft aan een bloedtransfusie. U moet dan niet alleen denken aan bloedverlies, na een ongeval of operatie, maar ook aan bepaalde ziekten waarbij de eigen rode bloedcellen worden afgebroken. Immuungemedieerde hemolytische anemie is een regelmatig voorkomende aandoening die veroorzaakt kan worden doordat een dier antistoffen tegen zijn eigen rode bloedcellen gaat vormen (AIHA) of door een ziekteproces elders in het lichaam. Bepaalde medicijnen, tumoren, ontstekingen of vergiftiging kunnen dit proces in gang zetten. Een aantal bloedparasieten, overgebracht door teken, zijn veroorzakers van afbraak van erythrocyten.

Bij honden is het mogelijk om een eerste bloedtransfusie uit te voeren zonder dat een bloedgroep bekend is. Omdat er van nature geen antistoffen van een niet aanwezige bloedgroep in het bloed aanwezig zijn. Indien een tweede bloedtransfusie noodzakelijk is, is het wel van belang te weten met welke bloedgroep we te maken hebben.
Bij katten is het niet mogelijk om een eerste bloedtransfusie straffeloos te doen, de kans op complicaties is dan te groot.

bloeddonor

Uw hond als redder?

Wij zoeken donoren

Zet hem op de lijst


Animali is op zoek naar eigenaars die bereid zijn om hun hond als bloeddonor in te schrijven. Wij zoeken honden die minimum 20 kg wegen en die tussen 2 en 7 jaar oud zijn. Ze moeten correct gevaccineerd zijn, mogen geen medicatie krijgen of ziek zijn en zijn de laatste 2 jaar liefst niet in zuiderse landen op reis geweest. Voor elke bloedafname controleren we eerst het bloed van uw hond om te beoordelen of het mogelijk is dat deze als bloeddonor fungeert. Tijdens de bloedafname wordt uw hond gekalmeerd zodanig dat we gemakkelijk de nodige hoeveelheid bloed kunnen afnemen en uw hond hier zo weinig mogelijk hinder van ondervindt. We geven de hond daarna een inspuiting zodat hij snel terug wakker wordt en mee naar huis mag. In totaal zal het hele protocol zo’n uur in beslag nemen.
Uw hond mag elke maand bloed geven zonder dat dit voor hem gevolgen heeft. Hopelijk kunnen wij en onze zieke patiënten op u en uw hond rekenen!
Voor meer informatie of inschrijvingen kan u ons telefonisch contacteren.